Halk Oyunları Çocukların Gelişimini Destekliyor...

Halk oyunları ve halk müziği saz sanatçıları ve eğitimcilerinden oluşan Kültür Elçileri Topluluğu, halk oyunlarının çocuklar üzerinde çok sayıda olumlu etkilerinin olduğunu vurguluyor. Halk oyunları bilinçli bir şekilde uygulandığında kas ve kemik dokularında gelişme, denge ve hareket becerilerinde artma, düzenli uyku, kan basıncı, stres ve gerginlik üzerinde pozitif etki sağlayarak kişinin yaşam kalitesini artırıyor.

Fiziksel gelişimden beyinsel gelişime kadar çocuk gelişiminde önemli bir etkiye sahip olan halk oyunlarının çocuk eğitiminde faydaları oldukça fazla. İnsanların hayatına anlam katan bir faaliyet olan halk oyunlarının çocuklar üzerindeki etkisini Kültür Elçileri Topluluğu sözcülerinden Deniz Danış şu şekilde sıralıyor:

*Müzik, ritm ve hareket bütünlüğü olduğundan figürleri yaparken bu üç ögeye dikkat etmesi gereken çocuk, birden fazla duyu organını ve beyninin farklı bölümlerini çalıştırır. Bu da çocuğa çoklu zeka kavramını yaşatır.

*Çocuğa liderlik ruhunu aşılar. Ekip başı olan bir çocuğun sorumluluk sahibi olması dikkat yönünü geliştirmesini sağlar.

*Çocuğun sosyalleşme yönünü geliştirerek grupla hareket edebilme yetisi kazandırır.

*Yüzlerce, binlerce kişi önünde çıkıp sunum yapma ve yaptığı sunum karşısında seyirciden aldığı takdir karşısında özgüvenin gelişmesine yardımcı olur.

* Toplum içerisinde örnek olma yönünün geliştirilmesi ve akranlarına rol model olma özelliği kazandırır ki bu da çocuğun hayatında bir düzen, disiplin, daha kaliteli bir yaşam biçimi sergilemesinde yardımcı olur.

Kültür Elçileri Topluluğu Hakkında:

Kültürün sonraki nesillere doğru ve düzgün aktarılması mücadelesini veren Kültür Elçileri üyeleri Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı THOF (Türkiye Halk Oyunları Federasyonu) gönüllü olarak görev yapan hakem, antrenör ve müzisyenlerdir.  İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 2019 yılında başlattığı “Okulumda Bir Ses İki Hareket” projesi kapsamında öğrencilerin kültür, sanat ve sporla eğitim hayatlarının devam etmesini hedeflemektedir. Proje ile İstanbul’da Türk halk oyunları ile ilgilenen öğrenci sayısı yüzde yüz artış sağlamış ve artmaya devam etmektedir. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü 80 ile bu konuda örnek olmuştur. Kültürümüzün bir objesi olan Türk halk oyunlarının pandemi sonrası normalleşme sürecine adapte edilmesi için korkulardan oluşan olumsuz etkileri giderilmesi ve çocukların çalışmalara katılabilmesi için çalışmalarını sürdürmektedir.

Halk Oyunları Çocukların Gelişimini Destekliyor