Bayramda Altın Beslenme Önerileri…

Ramazan süresince değişen öğün saatlerinin yerini, bayramın ilk günü itibariyle tekrar eski beslenme düzeni almaya başlar.

Ramazan’da belirli bir yeme disiplinine alışmış olan bağırsak ve mide sistemi yorulur. Bu nedenle özellikle hipertansiyon, diyabet ve obezite gibi sağlık sorunları olan kişiler için bayram coşkusu, yerini sıkıntılı günlere bırakabilir. Peki, ağız tadıyla, sağlıklı bir bayram geçirmek için nelere dikkat etmeliyiz? Hepsi ve daha fazlasını bu yazımda sizin için anlattım.

Mutlu Bayramların Sırrı Hafif Bir Kahvaltı

Günün belki de en önemli öğünü olan kahvaltıyı atlamamak, sindirim sistemimizin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Bayram süresince gün içerisinde daha fazla besin tüketeceğinizi göz önünde bulundurarak günü hafif bir kahvaltı ile karşılamanız mantıklı olacaktır. Börek ve kızartmalardan oluşan bir kahvaltı sofrası yerine, yumurta, peynir, zeytin, domates, salatalık, mevsim yeşillikleri ve tam tahıl ekmeğinden oluşan bir kahvaltı güne daha hafif başlamanızı sağlayacaktır.

Su Su Su

Ramazan ayı boyunca su tüketiminin azalmasından kaynaklanan sıvı kaybının giderilmesi için günde en az 2-2,5 litre su tüketilmelidir. Bayram ziyaretleri sırasında çok fazla miktarda çay ve kahve ikramı olabileceğinden günde en fazla 2-3 çay bardağı açık çay veya 1-2 fincan kadar kahve tüketilmeli ya da çay ve kahve yerine bitki çayları tercih edilmelidir.

Tatlı Tüketimine Dikkat!

Bayram klasiklerinden çikolata, şeker ve tatlı tüketiminin önüne geçmek için gelen misafirlerinize de küçük porsiyonlar halinde sade dondurmalar, sütlü tatlılar, taze veya az miktarda kuru meyveler ikram edebilirsiniz.

Porsiyon Kontrolü

Bayram ziyaretlerinde kızartılmış, çok tuzlu ve ağır yemeklerden kaçınmakta fayda var. En doğru olanı bu dönemde de az ve sık beslenmeye devam etmek ve besin çeşitliliğinin yanında porsiyon kontrolüne özen göstermektir.

Fiziksel Aktivite Önemli!

Fiziksel aktivite, bayramda da son derece önemli. Bayram ziyaretleri esnasında fiziksel aktivite mutlaka artırılmalıdır. Yakın mesafe ziyaretlerinize yürüyerek gidebilirsiniz. Eğer böyle bir fırsatınız yoksa ailenizle birlikte yürüyüşlere çıkabilirsiniz.

Deniz GEÇKİL

Diyetisyen ve Sürdürülebilir Beslenme Uzmanı

ramazan   bayram   sağlık   beslenme   denizgeçkil   diyetisyen